Hřiště u tenisového areálu v parku Lužánky, Brno

 



Architektonické řešení:  prof. Ing. Ivar Otruba, CSc., Ing. Tomáš Popelínský
Tabule s ilustracemi historie Lužánek: Rudolf Brančovský
Realizace: Veřejná zeleň města Brna
Herní prvky: HŘIŠTĚ REJ HER s.r.o. 
Pexeso: ACER WOODWAY s.r.o. 
Akadinda: Percussion Play / ONYX wood spol. s r.o. 

2021

    Hlavní inspirací pro návrh dětského hřiště byla historie Lužánek, nejstaršího veřejného parku v českých zemích. Zvlněné tvary zídek, schodišť a plotu připomínají tok říčky Ponávky, která krajinu brněnského parku zformovala. Vlnovky se nepropisují jen v půdorysu, ale dřevěná stěna oddělující hřiště od tenisového areálu má i proměnlivou výšku. Doplněna je stylizovanými obrazy tří vývojových období Lužánek a křídovými tabulemi. 
    Houpadla ve formě koní jsou reminiscencí hospodářského dvora, předchůdce městského parku. Akustický herní prvek – tzv. akadinda - „navazuje“ na tradici promenádních koncertů. A skluzavky připomínají veřejné kluziště, které předcházelo tenisovému areálu. Hřiště využívá současného výškového rozdílu oproti parkovým cestám. Celý vnitřní prostor je tak zahlouben a zpřístupněn betonovými a dřevěnými schody, které vytvářejí pobytový amfiteátr. Původní opěrné zídky jsou nahrazeny novými betonovými, místy s dřevěnou sedací plochou. V horní části hřiště je umístěno několik herních prvků využitelných i dětmi na vozíčku - kolotoč, akadinda a pexeso s motivy parku Lužánky.
    Od parkových cest je hřiště odcloněno habrovými živými ploty, které pomůžou vytvořit reprezentativní vstup do Lužánek. Dále byly vysazeny dva nové stromy a záhony kvetoucích keřů a trvalek.