Plánské nábřeží




Soutěž (2015)Ivar Otruba, Kateřina Čadková, Jakub Kovář, Kateřina Záleská Sapáková, Tomáš Popelínský 

Projektová dokumentace, autorský dozor (2015-2019): Petr Velička, Pavla Drbalová, Kateřina Záleská Sapáková, Tomáš Popelínský

Projekt řeší komplexní revitalizaci veřejného prostranství na nábřeží řeky Lužnice v délce asi 850 m. Celkový koncept vychází z respektování současných požadavků na využití potenciálu řeky, který umožňuje rekreaci obyvatel v přírodním prostředí. S ohledem na protipovodňová opatření v největší možné míře zpřístupňuje řeku a zapojuje ji naplno do veřejného života města.

Řešeným územím prochází úzká promenáda doplněná mobiliářem, přístupovými schodišti k řece a plovoucími moly. Na ni navazuje několik uzlových míst – rozšířených odpočívadel s různými funkcemi: 
Prostor u sochy sv. Jana Nepomuckého je doplněný připomínkou historického mostu ve formě dřevěných pražců uložených v dlažbě. U školy vzniklo pobytové schodiště, posezení pod lípami inspirované historickou fotografií dvora přilehlého hotelu a také dřevěná terasa jako místo pro trávení volného času žáků. U domu s pečovatelskou službou se nachází malý parčík s pohodlnými lavičkami a trvalkovými záhony. Upravená část nábřeží je zakončena u sauny místem s programem pro plavce, otužilce, vodáky i jiné sportovce.

Celý říční břeh je pojednán přirozeně vyvinutými společenstvy vlhkomilných rostlin, která byla místy doplněna výsadbou kvetoucí flóry.