Hřiště v parku Lužánky, Brno




Autoři:  prof. Ing. Ivar Otruba, CSc., Ing. Tomáš Popelínský
Studie

Realizace: Veřejná zeleň města Brna



Hlavní inspirací pro dětské hřiště v parku Lužánky bylo Velkomoravské hradiště. Tato idea vychází z podobnosti přírodních podmínek brněnského parku a starých sídel na dolním toku řeky Moravy, jakým byly např. Mikulčice. Hradiště totiž bývala umístěna na strategicky výhodných místech mezi říčními meandry, zaplavovaným územím a lužními lesy.
Dominantou hřiště je návrší s akropolí. V jejím středu stojí připomínka rotundy s apsidou a mozaikou inspirovanou stříbrným reliéfem sokolníka nalezeném ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Celé hřiště obíhá koloběžková dráha, která je v části přiléhající k akropoli pojednána velkomoravským ornamentem.




Na akropoli z jihu navazuje vesnice s dřevěnými domky a hospodářskými zvířaty. Na severu se pak nachází předhradí, které je s návrším propojeno dřevěným mostem. Motivem této části hřiště je voda. Potok s hracími prvky ve formě vodních mlýnů doplňuje mlhoviště a dřevěné lodě připomínající tzv. monoxyly – slovanská plavidla tesaná z jednoho kusu kmene. Svah oddělující potok od hradiště je pojednán kamenným spárovaným zdivem, které je místy přerušeno otisky velkomoravského písma – hlaholice.







Západní část hřiště tvoří bludiště sestavené z dřevěných plůtků. Doplněné je třemi sochami, které jsou inspirovány idoly ze slovanských svatyní a současně představují obyvatele hradiště. 



Mezi vysokými keři na východě území se nachází samostatná část hřiště představující zvěrokruh. Inspirovaný je pohádkou O dvanácti měsíčkách. Dřevěná zvěrokruhová znamení tak vyrůstají z lesních jahod.